| 
  • If you are citizen of an European Union member nation, you may not use this service unless you are at least 16 years old.

  • You already know Dokkio is an AI-powered assistant to organize & manage your digital files & messages. Very soon, Dokkio will support Outlook as well as One Drive. Check it out today!

View
 

Από το βιβλίο των θρησκευτικών

Page history last edited by Dimitris 14 years, 11 months ago

 

«Ποιήσωμεν άνθρωπον κατ’ εικόνα ημετέραν

καί καθ’ ομοίωσιν»: η δημιουργία του ανθρώπου

Ανάμεσα σε μυριάδες υπάρξεις που αναπνέουν και κινούνται μέσα στο σύμπαν ζούμε κι εμείς, οι άνθρωποι. Τόσο όμοιοι μεταξύ τους αλλά και τόσο διαφορετικοί!......

…….Είπε ο Θεός: «Ας δημιουργήσουμε τον άνθρωπο σύμφωνα με την εικόνα τη δική μας κι έτσι που να μπορεί να μας μοιάσει"

 

β) Τι θα πει να είσαι «άνθρωπος»;

Σύμφωνα με τη διήγηση της Γενέσεως είμαστε τα μόνα πλάσματα που δημιουργηθήκαμε ως εικόνα του Θεού. Μόνο εμείς δηλαδή μπορούμε να συνειδητοποιούμε τη σημασία της ζωής: Να αναγνωρίζουμε ότι μας χαρίστηκε για να την κάνουμε ολοένα και καλύτερη να τη μοιραζόμαστε με τους συνανθρώπους μας  και με τα άλλα ζωντανά πλάσματα να συναισθανόμαστε την ομορφιά της να επιλέγουμε ελεύθερα ποιους δρόμους θα ακολουθήσουμε να καταλαβαίνουμε ότι ο πραγματικός προορισμός του ανθρώπου είναι να σχετιστεί με το Θεό και να του μοιάσει όσο γίνεται περισσότερο.

 

Ο Κάιν και ο Άβελ

Ήταν δυο παιδιά του Αδάμ και της Εύας. Ορμητικός και δυνατός γεωργός της γης ο Κάιν. Τρυφερός και αθώος βοσκός ο Άβελ. Μια μέρα τα δυο αδέλφια πρόσφεραν θυσία στο Θεό. Καρπούς της γης ο Κάιν, από τα πρωτότοκα των προβάτων του ο Άβελ. Ο Θεός όμως που γνωρίζει τι γίνεται στην καρδιά των ανθρώπων δέχτηκε μόνο την προσφορά του Άβελ. Αυτό γέμισε φθόνο τον Κάιν, που παραπλάνησε και σκότωσε τον αδελφό του.

 

Η ιστορία του βιβλίου του Ιωνά

Ο Θεός έστειλε τον Ιωνά στη Νινευί, την πρωτεύουσα των ειδωλολατρών Ασσυρίων, να τους ελέγξει για τις αμαρτίες τους δίνοντάς τους έτσι την ευκαιρία να μετανιώσουν και να σωθούν. Ο Ιωνάς όμως δεν ήθελε να κηρύξει σε ειδωλολάτρες. Γι’ αυτό ανέβηκε σ’ ένα πλοίο και έπλευσε προς την αντίθετη κατεύθυνση………

……Για δεύτερη φορά ο Θεός τον πρόσταξε να πάει στη Νινευί. Τότε ο Ιωνάς υπάκουσε. Το κύρηγμά του βρήκε ανταπόκριση όχι μόνο στο λαό της πόλης αλλά και στο βασιλιά. Όλοι μετάνιωσαν για τα λάθη και τις αμαρτίες τους και ζήτησαν συγνώμη από το Θεό. Ο Θεός τους συγχώρησε, αλλά ο Ιωνάς αντί να χαρεί, διαμαρτυρήθηκε για την αγάπη του Θεού προς τους ειδωλολάτρες….. 

 

Θα ήθελα να σκεφθούμε

  • Πόσο σημαντικό δημιούργημα είναι ο άνθρωπος, ο κάθε άνθρωπος, σύμφωνα με τη διήγηση της Παλαιάς Διαθήκης.
  • Τι σχέση υπάρχει ανάμεσα στην απόφαση του ανθρώπου να ζήσει μόνος, μακρυά από την πηγή της ζωής, με το φαινόμενο που εξετάζουμε.
  • Και τελικά... μήπως είμαστε όλοι μας λίγο ή πολύ 'Ιωνάδες" . Μήπως δηλαδή και εμείς πιστεύουμε κατά βάθος ότι δεν αξίζουν όλοι οι άνθρωποι την αγάπη μας?

 

Θα ήθελα τα σχόλιά σας.

 

 

Comments (7)

Anna said

at 10:41 pm on May 7, 2009

Έχετε δίκιο.Νομίζω πως σχεδόν όλοι μας είμαστε λίγο Ιωνάδες.Είτε σε μικρή είτε σε μεγάλη ηλικία.

Dimitris said

at 10:51 pm on May 7, 2009

Άννα όταν λες σε "μεγάλη ηλικία" εννοείς εμένα? :)))

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Κ. said

at 9:13 pm on May 8, 2009

ΚΥΡΙΕ ΕΣΕΙΣ ΗΣΤΕ ΝΕΟΣ ΑΚΟΜΑ

danay said

at 9:30 pm on May 8, 2009

mallon esas ennoei...:] :P

Dimitris said

at 10:48 pm on May 9, 2009

Danay!!!!:))))

peny said

at 6:21 pm on May 11, 2009

ολοι οι ανθρωποι αξιζουν αγαπη ακομα και αν ειναι φτωχοι , πλουσιοι , αστεγοι ή ανεργοι

stavroula said

at 10:04 pm on May 17, 2009

...................ΕΓΩΙΣΜΟΣ...........................Αυτό είναι που φταίει για καθετί κακό που έγινε στο παρελθόν,που γίνεται τώρα και που θα γίνει στο μέλλον...Και ξέρετε γιατί??Γιατί κατακλύζει την καρδιά και όχι το μυαλό...Και στην καρδιά δεν μπορεί κανείς να επιβληθεί...!!

You don't have permission to comment on this page.